Test med LED-belysning, nu utökat!

Som ett LED i föreningens utveckling provar vi alternativ till dagens belysning vid garagen. Idag är lamporna av typen lågtrycksnatrium-/kvicksilverlampor, vilka håller på att fasas ut från marknaden av goda skäl. För att hitta alternativ provar vi därför olika varianter av LED-belysning, som ju dels utlovar längre livslängd, men även drar betydligt mindre energi. Bra både för miljön och vår elräkning. Vi kommer inom en inte alltför avlägsen framtid att behöva välja väg för belysningen, både av åldersskäl och för att lamporna försvinner från marknaden.

Vid garage #11 pågår sedan en tid prov med LED-lampa i befintlig armatur. Det är en LED-lampa på 11W som sitter i armaturen, medan de övriga, äldre, lamporna är på 70W respektive 125W. En stor skillnad i effekt således, och en ganska måttlig minskning i ljusutbyte.

Vi har även monterat olika LED-lampor i armaturerna vid garagen 21, 45, 49, 54. Lamporna är på 20-25W och har högt ljusutbyte. Lamporna är av olika fabrikat och med olika färgtemperatur, för att vi skall kunna välja en bra gemensam sort senare.

Vid garage #15 har vi monterat upp en helt ny armatur, som från början är gjord för LED, och med fast ljuskälla.

 

Teknikgåtan

Här nedan ser du två bilder på garagearmaturer. Den ena har gamla lampan, den andra har LED-belysning med högre verkningsgrad, där alltså en större del av elen blir till ljus, i stället för spillvärme.
Kul och tydlig demonstration av vad verkningsgrad (se nedan) är! 🙂

GarageLampaGarageLampaLED

Bildgåtan: Vilken armatur har högst verkningsgrad?   LED-tråd: den som utvecklar minst värme har fler istappar…

Lite teknikinfo

Man talar i sammanhanget om verkningsgrad. Denna anger hur stor del av den inmatade effekten i en apparat, som blir till nyttig effekt. Resterande del av effekten blir till något vi inte är intresserade av, oftast värme. I fallet med lampor är den nyttiga effekten förstås ljuset. I en vanlig glödlampa som vi har inomhus är verkningsgraden runt 5%. Det betyder att 5% av lampans effekt (watt) blir till ljus, medan 95% blir värme (vilket man märker om man tar i den när den lyser…)

Lysrör har bättre verkningsgrad, 12-15%, medan LED ligger på runt 40%. Det betyder alltså att runt 8 gånger mer av inmatad el blir till ljus i en LED-lampa än i en glödlampa. Då behöver vi alltså mata in mindre effekt för att få samma ljusflöde (som mäts i lumen). En betydande besparing kan alltså göras med LED, både för föreningen vid garagen, men även hemma i våra hus.
Hör gärna av dig till styrelsen om du vill veta med om LED.