TV

Syftet med fibernätet är primärt att ersätta det TV-nät som föreningen förvaltar.

Har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Frågor och svar

Måste jag dra nya ledningar i huset för att kunna se på TV?

Fiberkonvertern (som diskuteras under egen rubrik) ansluts till de koaxialkablar som redan finns i respektive bostad. Det innebär att dina existerande TV-uttag i huset kommer att fungera på samma vis som tidigare.

Måste jag ha en digitalbox för att kunna se på TV?

TV-kanalerna distribueras både analogt och digitalt. Det gör att du, om du nöjer dig med analog TV-kvalitet, inte behöver ha någon digitalbox eller programkort. Digital-TV ger högre bildkvalitet, samt en hel del nya funktioner, såsom programtablå och programpresentationer. För att kunna använda digital-TV krävs en digitalbox

Som alternativ till digitalbox kan en s.k CA-modul användas. Det är i princip en liten digitalbox, som monteras direkt i ett särskilt i din platt-TV. Fördelen med detta är att du slipper en extra sak, digitalboxen, på TV-bänken, och att du bara behöver ha TV:ns egen fjärrkontroll framme. Du måste dock kolla att din TV-kan hantera CA-modul, och att du får rätt sorts CA-modul för din TV.

Kundtjänst hos Ownit kan hjälpa dig med detta.

Måste jag göra något annat för att kunna se på TV?

TV-kanalerna kommer högst sannolikt att hamna på andra kanalplatser. Troligen måste du göra en ny s.k kanalsökning på din TV, så att den kan hitta de nya kanalplatserna. Om du inte gör en kanalsökning kommer du troligen att sakna många eller alla kanaler, eller så ligger de på oväntade ställen, t.ex V3 på knapp 1, SVT1 på plats 73, eller vad det nu kan bli.

Titta i bruksanvisningen för din TV hur du gör en kanalsökning.

Vem är det som är operatör i vårt nät?

Kommunikationsoperatören, som i grunden ser till att alla olika signaler i vårt nät kommer fram heter Ownit AB.
Det är också Ownit som är operatör för internet- och telefonitjänsterna.

Alla TV-kanaler och olika kanalutbud sköts av Canal Digital Kabel.

Vilka kanaler kan jag se?

SVT1, SVT2, TV4 och några till ingår alltid. Dessa kanaler kan du alltdi se utan att beställa något.
I övrigt finns ett stort utbud kanaler som kan tilläggsbeställas hos Canal Digital Kabel.

Vad kostar det med olika utbud?

Att se SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen och TV4 kostar ingenting. De ingår i det så kallade ”must carry”-utbudet, som alltid måste finnas. Detta utbud finns alltid till alla i vårt nät, helt utan kostnad.

Övriga kanaler kan beställas via olika kanalpaket hos Canal Digital (www.canaldigitalkabel.se) .

Utbudet som kallas T1-Bas innehåller de allra flesta ”vanliga” kanalerna, och kostar 169:-/månad. En viktig aspekt är att utbudet tillhandahålls både digitalt och analogt, vilket är en stor fördel eftersom du kan klara dig utan digitalbox om du så önskar.

Jag har flera TV-apparater. Måste jag ha flera digitalboxar eller programkort ?

Det beror på om du vill ha digital-TV-kvalitet på alla apparater. Som du sett ovan distribueras alla kanaler även analogt. Kanske är det så att man vill ha en digitalbox på ”huvud-TV:n”, medan man kan klara sig med analog TV (men samma kanalutbud) i de övriga rummen?