Kom igång!

Här har vi samlat en del tekniska dokument, för att hjälpa dig vid installation och felsökning.

Kom igång med anslutning och bredband

För att kunna få någon anslutning alls (Internet/TV/Telefoni) måste du först ha ett abonnemang hos vår tjänsteleverantör Ownit. Det är de som ser till att alla signaler distribueras i vårt nät.
Om du är ny boende, kan du skaffa abonnemang hos Ownit här.
Det förutsätter att tidigare ägare har avslutat sitt abonnemang.

Här ett bra kom-igång-dokument från Ownit. Ligger även i vår dokumentstruktur, under ”Öppet för Alla”

Kom igång med TV

Våra TV-kanaler tillhandahålls av Canal Digital Kabel. Här hittar du tips och råd från Canal Digital Kabel.

CA-modul till TV:n

Ett bra tips, om du tröttnat på digitalboxen och dubbla fjärrkontroller, kan vara att istället skaffa en s.k CA-modul (om din TV stöder det). Moderna TV-apparater har ofta en inbyggt digitalbox, och du stoppar TV-kortet direkt i TV:n, via CA-modulen. Då slipper du digitalboxen på bordet, och kör allt med TV:s fjärrkontroll. Som förr i tiden… 🙂

Läs mer om CA-modul här.

Internet

Om kapacitet och hastighet

Bandbredden, dvs hur mycket information som kan överföras per tid mäts i Mbit/s (Megabits per sekund, dvs antal miljoner ettor och nollor per sekund) Den kapacitet vi abonnerar på 100/100Mbit/s symmetriskt, dvs det går lika fort att skicka information som att hämta den.

Det är viktigt att förstå att denna kapacitet är fram till fiberkonvertern i ditt hus. På ”insidan” av fiberkonvertern, dvs i ditt hus kan det hända mycket som gör att den verkliga kapaciteten är lägre än den förväntade. Ansluter du exempelvis trådlös (WiFi/WLAN) kommer du med största sannolikhet inte att nå upp till den höga farten på 100Mbit/s, helt enkelt därför att WLAN-standarden och din dator inte stödjer så höga farter via trådlös uppkoppling!

Om du vill kolla din verkliga fart är det alltså viktigt att du ansluter en bra dator, med kabel, direkt till den vita fiberkonverterns internetuttag. Trådlös anslutning, egna routers, switchar eller annan utrustning måste vara bortkopplade för att ge en rättvis bild.

Några bra tekniska dokument och länkar

Bredbandskollen, testa farten i din internetanslutning. Men anslut datorn direkt, med kabel, till fiberkonvertern!

WiFi-guide från Ownit, som berättar om hur trådlöst internet fungerar, och varför du ibland inte får den kapacitet du hoppas på.

Flera andra bra guider från Ownit.