Internet och e-post

Som bonus kommer vi i vårt nya nät att kunna erbjuda individuell anslutning till Internet för den som önskar.

Frågor och svar

Ingår internet i TV-abonnemanget?

Nej, internet är en tilläggstjänst som tecknas individuellt av den som vill ha det. Pris och annat, se nedan.

Vad är Mbit/s (megabit per sekund)?

En bit (engelskans Binary Digit) är en enskild etta eller nolla, och är den minsta beståndsdelen i informationsflödet. Ju fler bitar som kan överföras på en viss tid, desto mer information kan förstås överföras. Enheten Mbit/s anger hur många miljoner bitar som kan överföras per sekund. Det låter ju väldigt mycket, men eftersom en bit är den allra minsta enheten med information behövs väldigt många bitar för att bygga upp t.ex en TV-bild eller visa en hemsida.

Om du idag har internet via teleuttaget (ADSL) eller via ComHem har du förmodligen en hastighet på 0,5 – 20Mbit/s i ena riktningen (hämta hem info), och kanske 0,2 – 2 Mbit/s i andra riktningen (skicka iväg saker). Eftersom de flesta hämtar mer än de skickar (surfar, tittar på Facebook, läser e-post) å har man prioriterat så att nedladdningsfarten är högre än uppladdningsfarten, som syns i exemplet ovan. Hastigheten är alltså inte jämn åt båda utan asymmetrisk; det är det som A i ADSL står för (Asymmetric Digital Subscriber Line).

Vårt nya fibernät erbjuder betydligt högre överföringshastigheter. Dessutom är det symmetriskt, dvs ger samma hastighet för både upp- och nedladdning.

Vad är det för bandbredd/kapacitet på bredbandet som erbjuds?

Vårt fibernät erbjuder som standard 100/100 Mbit/s, dvs symmetriskt 100 Mbit/s åt båda håll.

Det går att individuellt öka detta till 500-1000 Mbit/s symmetriskt.

Kan jag få e-post?

Ja, varje hushåll erbjuds upp till 10 st e-postadresser, inklusive både virus och spam-filter. Spam är oönskad skräppost, som alltså kan filtreras bort.

Varje e-postkonto har plats för 100Mb data, enligt info från Ownit.

Måste jag byta e-postadress om jag redan har en idag?

Det beror på var du har din e-post idag. Har du en egen domän, eller en e-postadress som slutar på t.ex @gmail.com, @hotmail.com  eller liknande behöver du inte ändra på något.

Om du idag har en e-postadress som slutar på @comhem.se eller @comhem.com är det läge att byta e-postadress, eftersom det inte är säkert att du kommer åt ComHem-mailen från externa operatörer, t.ex vår nya operatör Ownit.

Kan jag få utrymme för en egen hemsida?

Varje internetabonnemang hos Ownit inkluderar plats för hemsida, 100Mb totalt utrymme. Du lägger upp sidan själv via FTP, enligt instruktioner på Ownit:s portal.

Vad kostar internet i vårt nät?

Priset för grundutbudet 100/100Mbit är 139:-/månad.

Högre kapacitet, t.ex  500-1000Mbit/s kan fås mot tilläggsavgift. Kontakta Ownit kundtjänst för detta.