Måla fasaden

 

Bakgrund

Våra hus var en gång i tiden betydligt ljusare än nu. Tidens tand har gjort dem gråa i färgen, och många har börjat måla om husen. Om du själv funderar på att måla om kanske du kan hitta några tips i denna artikel.

Ett förslag är också att ni inom samma länga pratar ihop er om färgval, så att man får samma färg inom en länga, även om alla inte målar om på samma gång.

Följande text bygger på våra egna erfarenheter då vi målade om nr 54 & 56. Lycka till /Magnus Aldrin & Micke Löfgren.

Färgen

Vi valde en färg från finska Tikkurila. Färgtypen heter KiviSil Fasadfärg, och är speciellt lämpad för målning av putsade fasader. Färgen har ungefär samma konsistens som filmjölk, och är mycket lätt att rulla ut. Den täcker också väldigt bra. Färgkoden som vi använde för våra hus (TG nr 54&56) är: 3117. Denna kulör är den som angavs som ursprunglig färg då husen byggdes.
(Uppdatering 2016-04-14: Kivisil Fasadfärg säljs numera genom Beckers. Färgkoden är fortfarande TVT3117. Den är inte översatt till någon NCS-kulör, utan färgen bryts till rätt kulör via angiven färgkod. Tala med Beckers!)

Vi rollade på färgen. Det gick snabbt och täckte perfekt efter två strykningar!

Förarbete

Färgfabrikanten har den trevliga rekommendationen att man inte skall tvätta av fasaden. Detta för att vatten då kommer in i putsen. Borsta i stället av fasaden ordentligt med en piasavakvast, så att löst sittande skräp och annat försvinner. Färgen har mycket god vidhäftning, och fastnar utan problem på putsen.

Sprickor och skador

Sprickor i fasaden bör åtgärdas före målning, eftersom de annars syns igenom. Om du skulle ha väldigt stora sprickor lagas dessa med finbetong/putsbruk. Mindre sprickor lagas med en fogmassa i tub för utomhusbruk. Sprutas med s.k skelettspruta.

Gör inte sprickorna större för att få in lagningsmassan ordentligt, då syns de mycket tydligt efter målning eftersom ytstrukturen blir slät medan putsen ju är grovkornig. Jag gjorde så att jag lade på tätmassan direkt över springan, med mycket ’darrig hand’. Jag skakade alltså med händerna som om jag sett ett spöke, alltmedan jag förde sprutan över de långa sprickorna. Detta gav en lite knölig, skakig fog, som inte syns alls efter övermålning!

Täckning & maskering

Täck över fönster, bleck, dörrar och grundmurar ordentligt. Färgen etsar på glas och metall, och är mycket svår att få bort då den torkat. Det visade sig vara bra att redan på marken klippa till plast något större än fönsterhålen i fasaden. Därefter var det lätt att tejpa fast plasten på fönsterkarmarna.

Täck även över ytterdörren. Vi lyfte också ner skärmtaken ovanför ytterdörren. De sitter ju bara med några skruvar underifrån, och att ta ner dem gjorde det mycket lättare att måla.

Dessutom plockade vi ner stuprören för att kunna rolla bakom. Rören sitter med 2-4 koniska lås-plåtar som man försiktigt knackar uppåt med en hammare och en liten träbit mellan. Då man tar loss den sista faller stupröret ned. Röret är inte tungt, men det är praktiskt att vara två.

OBS! Då du återmonterar röret: Tänk på att sätta det med plåtfalsen (skarven) utåt! Detta eftersom fasaden annars blir skadad av sprutande vatten om falsen går upp, t.ex p.g.a. is-sprängning under vintern.

Ställning

Rekommenderas absolut! Att fara upp och ned på stege är inte kul, och ställning är rätt billigt. Dessutom säkrare, och mycket bekvämare. Vi hyrde ställning på Hyreshuset, men det finns ju på flera olika ställen. Ställningen kallas för ’Smalställning 4 meter’ och består av ett plockepinn som kan köras på en vanlig släpkärra.

Ställningen går på hjul, och kan byggas i höjderna 2,3, och 4 meter för att passa olika ställen på fasaden. Ställningen har staket.

Takfoten

Det kanske är dags att måla takfoten samtidigt, när man ändå är uppe och klänger. Vår var väldigt grå och dyster, och frågan är om den någonsin haft någon ytbehandling…

Jag målade med gröntonad täcklasyr (också från Tikkurila Vinha, färgkod TVT284S), som har fördelen att förena sig med träet lite mer än vanlig färg. Lasyren ”andas” också bättre, och låter träet ventilera. Jag vill ju inte att det skall börja flaga där uppe i första taget… Borstade av träet med stålborste först, för att få bort gammalt skräp. Skyddsglasögon rekommenderas…

Målningen

Själva målningsarbetet var som vanligt nästan det minsta jobbet; täckning och förarbete tar nästan lika lång tid. Målningen var lätt i och med att färgen rollades på. Rolla flödigt för att få in färgen i puts-porerna. Vi körde med vanlig standardroller med 25 cm bredd. Det gjorde att den går ner direkt i färghinken, så slipper man slabba med färg i ett rollertråg. Doppa ned rollern försiktigt i hinken, och låt rullen gå runt i färgen, utan att doppa hela rollern. Använd förlängningsskaft. Fungerar förträffligt!

Färghinkarna rymmer 9 liter, och enligt färgfabrikanten kan man dryga ut den med max 10% vatten. Jag har svårt att inse vitsen med detta i vårt fall. Varför dryga ut 9 liter färg till 10 liter, när man målar om vart 30:e år? Dessutom är konsistensen perfekt för att rolla som den är.

Måla två gånger! Även om färgen täcker bra är det svårt att få in den perfekt i alla gropar i fasaden. Efter två strykningar med 12 timmars torktid mellan blir täckningen perfekt.

Ett tips för takfoten: För att slippa kladda vit färg på takfoten gjorde jag ett litet verktyg för maskering. På en masonitskiva (ca 30×40 cm) spikade jag fast en stående plankbit som handtag. Skivan kan sedan läggas upp mot takfoten och hållas i handtaget, och glider in i ventilationsspringan mellan vägg och takfot. Sedan är det bara att måla väggen med en pensel översta biten upp mot skivan, som får ta emot överskottsfärgen. Takfoten blir ren och fin.

Utrustning

Inga konstigheter behövs. Det här köpte vi:

 • Täckplast
 • Maskeringstejp
 • Penslar för takfot och fönstersmygar
 • Roller (2 rullar per hus pga slitage)
 • Teleskopiskt förlängningsskaft till roller
 • Täcklasyr för takfot (3 liter)
 • KiviSil fasadfärg (3 hinkar á 9 liter, se nedan)

Färgåtgång

Till våra två hus köpte vi 5 hinkar á 9 liter. Det räckte nästan, och vi fick köpa till ytterligare en hink, där drygt hälften blev kvar.

Till ett hus bör det alltså räcka gott och väl med 3 hinkar á 9 liter.

Till takfoten gick det åt ca 2 liter täcklasyr per sida av huset (fram/bak).

Vad kostar det?

(Uppdatering 2016-04-14: Priserna avser då detta gjordes, ca 2005…)
Nedanstående småplock kostade 730 kronor.

 • Täckplast, rulle om 2×50 meter
 • Maskeringstejp
 • Penslar för takfot och fönstersmygar
 • Roller (2 rullar per hus pga slitage)
 • Diverse smårollers och extrapenslar ’för säkerhets skull…’
 • Teleskopiskt förlängningsskaft till roller

Täcklasyr till takfoten, 3 liter för 300 kronor.

KiviSil fasadfärg, 3 hinkar á 983:-, dvs 2949 kronor.

Hyra av ställning. Första dygnet kostar knappt 300:-, påföljande någon hundring extra per dygn. Vi betalade 787 kronor för 5 dagar, men det var ju för två hus.

Om man tänker måla sitt eget hus under en dryg helg landar kostnaden alltså på någonstans runt 4000-4500 kronor om man köper allt.

Sammanfattning

Det var mindre jobbigt än jag trodde att måla. Att få ut färgen gick smidigt, men maskeringen tar tid. Personligen tycker jag priset i form av arbete och pengar är väl värt det goda resultatet det ger för husets utseende.

Lycka till!

/Magnus Aldrin, Tenorgränd 54