Byta altandörr och fönster

Bakgrund

Åter har tidens tand har åter gnagt vidare på huset; denna gång var det de två stora fönstren samt altandörren i vardagsrummet som hade gjort sitt. De lever ett hårt liv, särskilt i husen med dessa partier vända rakt mot söder. På somrarna är det ibland +50 grader på fönsterblecket, sen kommer lite blåst och regn, och sen snö.

De här fönstren har vi faktiskt underhållit efter konstens alla regler, men dörren gjorde inte längre någon glad! Den var böjd som en banan, så trots att den var helt stängd och låst snöade (!) det in på vardagsrumsgolvet förra vintern…

Eftersom dörren var som den var, och de stora tvåglasfönstren hade ett trivsamt kallras som kylde ner hela undervåningen var det dags för ett radikalt grepp; att byta ut hela rasket.

Följande text bygger på mina egna erfarenheter från dörr- och fönsterbytet i nr 54. Eftersom husen är lite olika byggda kanske det skiljer lite i lämpliga handgrepp. Det finns säkert saker som kan göras annorlunda, men i huvudsak fungerade det bra; dörr och fönster kom ju upp, och varmt blev det!

Fönstren

Vi valde fönster från Traryd, som säljs av Faringe borta i Vinsta företagsområde. Själva köpet genomfördes genom att måtta vad som behövdes, och sedan åka till Faringe. Storleken som passar heter 160×140, dvs karmyttermått knappt 160×140 cm. Dörren har måtten 9×21, dvs knappt 90×210 cm.

Vi valde helt fasta, alltså inte öppningsbara fönster. Valet föregicks av lite vånda, men efter lite logiskt tänkande framstod det som det enda rätta. Vi har under tio års tid aldrig öppnat dessa fönster, annat än för att putsa dem… Treglasfönster putsas ju heller aldrig ’mellan’, eftersom de är förseglade och täta. Utsidan nås ju rätt enkelt från marknivån just på nedervåningen. Dessutom är de nya treglasfönstren betydligt tyngre än de gamla befintliga, så jag tror man kan skaffa sig problem med nedhängda gångjärn etc med så stora fönster.

Eftersom våra fönster vetter rakt åt söder för de ett hårt liv med växlande värme och kyla. För att leva livet lite enklare beställde vi fönster med aluminumklädd utsida, vilket skyddar träet i karmen, och ger ett fönster med mycket mindre underhållsbehov.

För att lyxa till det liter ytterligare gjorde vi en extrabeställning till; spaltventil i överkant. Bra för kontinuerlig ventilation, och förbättrad luftcirkulation. Bra även för att sänka radonhalten.

Dörren

Dörren är förstås i samma serie som fönstren, men här fick vi säga till om en specialare för att underkanten på glasrutan skulle vara i samma nivå som underkanten på fönstren. Fönsterglaset är 122 cm högt, och det beror förstås på att dörren dels har karmen (liksom fönstret), och dels träramen i själva dörren. Hur som helst, lämplig fönsterhöjd var inte standard av någon anledning, så missa inte det.

Dörren kommer komplett med säkerhetsspanjolett, med fyra kraftiga låskrokar. Dessutom har den uppställningslås inbyggt vilket är mycket praktiskt; öppna dörren till önskad vinkel och fäll ner handtaget igen. Dörren är nu låst i det läget, och blåser inte hit och dit.

Även dörren köpte vi med aluminumklädd utsida.

Förarbete

Man byter förstås hela fönstret, både fönsterbåge och karm. I vårt fall var ju detta rätt självklart eftersom vi inte valde öppningsbara fönster.

Åtgärd ett var alltså att få bort den gamla karmen (givetvis efter att själva fönsterbågen hängts av…). Bågarna är hyfsat tunga, och framför allt stora, så det underlättar att vara två även om det gick själv. Men det är lite läskigt att bära ett jättefönster och ha en stor glasruta pressad mot kroppen och ansiktet! Kul fantasier typ ”Tänk om jag ramlar framåt nu” slogs snabbt bort…

Ett bra tips för den som inte gillar att sopa glas kan vara att knyta fast fönstren i staketet, om man ställer dem lutande. De stora glasrutorna är ett rätt hyfsat vindfång, och det behöver inte blåsa särskilt mycket för att de skall välta och ge effekter på altangolvet.

Tag först försiktigt bort fönsterblecken i fin kopparplåt, som liksom Kupans plåt sitter spikade på utsidan. Spikarna sitter rätt bra, men gick lätt att få ut med försiktigt jobb med en sidavbitare och hovtång. Spikarna var också av koppar, så de sparade jag till återmonteringen. Var rätt om fönsterblecken, för de är av fin kvalitet, och dessutom passar de ju perfekt!

Fönsterbrädorna på insidan riskerar nog också att stryka med. Både det gamla och nya fönstret är monterat ”bakom” fönsterbrädan, så den måste bort för att man skall kunna jobba. Våra fönsterbrädor var orginal, i något svart stenliknande material, dock utan att vara sten. Detta är limmat mot ytongen i fönstersmygen. Eftersom vi var trötta på dem och dessutom villa ha djupare fönsterbrädor försökte jag inte ens rädda dem, utan slog helt enkelt sönder dem med kofoten, och bröt bort dem.

För att sedan få bort karmen sågade jag helt enkelt av den undre delen av karmen på två ställen, med ca 1 dm mellan kapningarna. Var försiktig så du inte sågar sönder putsen på utsidan. Den vill vi ju helst ha så oskadad det går. När man sågat helt igenom karmen ramlar ju den decimeterlånga biten bort, och man förpassar den med en svepande elegant armrörelse ut på gräsmattan. Nu är det en smal sak att med en kofot bända bort de underdelar som finns kvar till höger och vänster om sågningen.

När nu underdelen av den gamla karmen är borta, är det en lika smal sak att sätta kofoten i underkant av de vertikala delarna och bryta bort dem, varvid endast överdelen av karmen återstår. Hur denna demonteras överlåts åt läsarens fantasi.

Klippspikarna (fyrkantiga) som fönstret var monterat med sitter förvånande bra i ytongen. Det är inga större problem att bryta bort stora bitar ur stenen, men spiken sitter kvar… Såga därför gärna av spikarna med ett bågfilsblad, hellre än att använda rå styrka. Det lönar sig senare vid återmonteringen, för då finns det fortfarande sten kvar att sätta de nya karmskruvarna i…

Montering

Nu var det dags att klämma upp själva fönstret. Innan man gör Det Stora Lyftet bör man se till att fönstret inte faller vidare ut i trädgården, då man ställt det i hålet. Man måste alltså ha nåt stopp på utsidan, så att det inte faller samma väg som de tidigare karmbitarna. Jag spikade helt enkelt upp två sneda tvärslåar på ytterväggen, som täckte respektive övre hörn på fönstret. Två stycken 100 mm spikar i varje hörn verkade sitta bra. Det ger förstås ett par hål i putsen, men det är ju lätt att laga senare, bara man tar ner tvärslåarna med lite känsla, så man inte river ner hela fasaden samtidigt.

Det är inte överdrivet med plats mellan fönster båge och hålet i huset. Rensa därför hålet noga, särskilt i underkant där man vill ha plant och fint.

Lägg nu ett par smala träbitar på stenen i öppningens underkant. Dessa skall fungera som distansklossar, och fönstret skall alltså stå på dessa bitar, inte direkt på stenen! Lämplig höjd beror på de yttre omständigheterna, men ca 10 mm kan väl vara bra. Försök få ungefär samma springa runt om fönstret, det underlättar den kommande tätningen.

Väg av med ett vattenpass, och kolla noga att bitarna ligger i våg, eftersom det tunga fönstret ju skall ställas på dem.

Nu gäller det att man har en stark och/eller snäll kamrat med sig, som hjälp för Det Stora Lyftet. Ett treglasfönster väger en hel del, och dessutom är det en del fin-lir, eftersom det inte är alltför gott om plats på sidorna. Gör ett lyft, ställ fönstet i underkant, och ”fäll” det inåt i hålet. De monterade tvärslåarna (samt kanske ytterligare en kompis) ser till att fönstret inte fortsätter ut i trädgården.

Det tunga fönstret måste nu manövreras hit och dit och utåt och inåt, så en liten kofot och andra bräckverktyg är klart praktiskt!

Fästa fönstret

Ställ in fönstret, och kolla med vattenpass att det står helt i våg. Om inte; justera med distansklossarna. Glöm inte att kolla att det står i våg även i andra ledden, dvs att det inte lutar utåt eller inåt! Tryck gärna fönstret utåt, så att det ansluter så gott det går mot putsen på utsidan. Då blir det lättare att täta sen.

Nu drar man fast fönstret med karmskruvarna. Börja med de övre. Karmskruvarna har ju den fiffiga egenskapen att man drar fast dem med ett specialverktyg, och efter detta kan man med verktygets andra ände justera fönsterkarmen fram och tillbaka i hålet tills man är nöjd. Det är med andra ord lätt att justera fönstret så att det blir rakt och fint. Be på byggvaruhuset att de visar hur karmskruven och verktyget funkar, om du inte använt dem tidigare. Jag valde de lite längre, 90 mm, karmskruvarna, vilket var bra för på sina ställen är det en bit in till hel sten.

Justera karmen med karmskruvarna tills allt står rakt och fint. Var dock försiktig, eftersom man ganska lätt kan knäcka karmen eller dra sönder gängorna i trät, om man skruvar för mycket på ena sidan, utan att släppa efter på den andra!

Fästa dörren

Ställ in dörren i hålet, och kolla med vattenpass att den står helt i våg. Om inte; justera med distansklossarna. Glöm inte att kolla att den står i våg även i andra ledden, dvs att det inte lutar utåt eller inåt! Tryck gärna dörren utåt, så att det ansluter så gott det går mot putsen på utsidan. Då blir det lättare att täta sen.

För att göra jobbet lite lättare öppnade jag dörren, och låste den i helöppet läge. Genom att lägga en lagom hög med plank och passbitar längst ut under dörren kan man enkelt luta den stora karmen utåt/inåt. Kolla också att dörren och intilliggande fönster ligger helt i liv. När man tycker det är bra är det bara att borra hår för karmskruvarna, och dra fast dem. Det här momentet är ju exakt lika som för fönstren.

Justera karmen med karmskruvarna tills allt står rakt och fint, och dörren går att öppna och låsa utan minsta problem. Var dock försiktig, eftersom man ganska lätt kan knäcka karmen eller dra sönder gängorna i trät, om man skruvar för mycket på ena sidan, utan att släppa efter på den andra!

Fästa dörren i fönstret

Det ena fönterpartiet sitter ju fästat direkt i dörrkarmen, så här funkar det inte med karmskruvar. Det finns gängade mellanstycken för detta, som passar i fönstrens hål för karmskruvar. Dessa mellanstycken har samma diameter som karmskruv, och samma verktyg passar, så det är ett lätt jobb. Det enda är att fönstrets förborrade hål för karmskruv inte stämmer med dem som finns i dörrkarmen. Man får alltså borra nya i dörrkarmen. Detta görs med 14 mm borr.

Var noga med precisionen, för här finns inga justermöjligheter alls sedan. Borrar man snett kommer dörr och fönster inte att dras ihop kant i kant. Tänk också på att inte borra helt igenom dörrkarmen. På så vis slipper du fula täcklock på ena sidan av montaget.

Täta inne

Nu är det dags att täta mellan fönsterkarmen och huset. Det kan man göra genom att trycka in drevning (ser ut som Gullfiber, fast på smal rulle) i springan runt, eller genom att köra fogskum. Jag valde skum.

Skummet finns som ’spray’, och man sprutar in det i springan mellan karm och hus. Tänk på att skummet expanderar kraftigt, så fyll inte mer än hälften vid sprutning; det blir fullt ändå. Se till att dörren är stängd också, så att inte karmen bågnar av expansionstrycket! Jag spände dessutom två vågräta reglar mellan dörrens karmsidor, för att skummet inte skulle trycka ihop karmen på mitten, och göra det svårt att öppna/stänga sedan.

Skummet har en nästa osannolik vidhäftning, och när det stelnat är det bara mekanisk bearbetning som kan få bort det. Inget läge att spilla eller låte det rinna över alltså. Ett bra tips är att maskera sitt nya fina fönster först, och att täcka golv och element. Expanderande skum som kommer på fönsterkarmen, eller droppar på golvet, är jättesvårt att få bort. Dessutom ganska kletigt att tvätta bort, så spruta med måtta som sagt.

Täta ute

Det finns olika skolor om hur tätningen skall göras mellan fönster och yttervägg. I princip kan det ju vara olämpligt att göra helt tätt mellan puts och fönster, eftersom ev krypfukt då inte kommer ut och karmen ruttnar. Å andra sidan kommer det ju in mer fukt om man t.ex putsar direkt mellan vägg och karm. Jag valde att täta med vit ute-silicon mellan yttervägg och fönsterkarm. Därmed får man en nästan osynlig skarv mellan vita fönstret och vita väggen. Dock lämnade jag ett par centimeter öppet i överkant på varje sida, för att tillåta viss luftväxling. Upptill kan det ju knappast regna in, och är det bara ordentligt tätt i underkant, så bör denna luftväxling vara fullt tillräcklig.

När siliconet är torrt är det dags att återmontera fönsterblecken, som man så fint sparat!

Och så listerna…

Nu är det bara lite snygga täcklister på insidan som fattas innan projektet är klart. Här underlättar det förstås att ha en gersåg, så man kan såga snygga 45-gradersvinklar etc. Exakt hur listerna skall monteras beror förstås på tycke och smak.

Utrustning

Inga direkta konstigheter behövs, förutom fönster och dörr. På byggvaruhuset finns allt som behövs:

 • Fogsvans, och gärna även en sticksåg och en gersåg
 • Bågfilsblad till spikarna
 • Kofot
 • Vattenpass
 • Allmänna handverktyg
 • Trä till distansklossar
 • Karmskruv och tillhörande specialverktyg för skruvning!
 • Karm-mellanstycken (2-3 st) för fog mellan fönsterparti och dörr
 • Fogskum för isolering
 • Bred maskeringstejp för att skydda nya karmen mot fogskummet
 • Vit silicon för utebruk
 • Lister för att täcka på insidan

Vad kostar det?

Fönstren och dörren är förstås dyrast. Passa på hos Faringe under deras vårkampanj, som brukar återkomma varje år. Jag betalade knappt ca 15.000 för alla delar, inkl aluminium- och ventilationstillägg.

 • Lite trä för en femtilapp
 • Karmskruv kostar en dryg hundring för allihop.
 • Karmskruvsverktyget kostar kanske nån hundring, drygt.
 • Fogskum, ca 100:- tub. 2 tuber gick åt.
 • Ute-silicon, ca 70:- per tub. 2-3 tuber går åt.
 • Lister till insidan går löst på ca 300:-

Sammanfattning

Att byta fönster är inte särskilt svårt, men var beredd på lite extrajobb om du inte lyckas hålla fönstersmygarna intakta.
Förmodligen krävs en ommålning av fönstersmygarna efteråt, men det är ju inte hela världen.
Det är klart att rekommendera att ha en hjälpande hand i samband med själva lyftet.

Det blev en jätteskillnad i både temperatur, känsla, och ljudisolering i rummet. Plötsligt känns det tidigare rätt kalla vardagsrummet inbjudande och trevligt. På köpet fick vi en dörr med bättre inbrottsskydd. Vi är jättenöjda med bytet!

Lycka till!

/Magnus Aldrin, Tenorgränd 54